Cijene građevinskog materijala se stabiliziraju i smanjuju – kriza nakon izbijanja pandemije popušta

CIJENE GRAĐEVINSKOG MATERIJALA – NEMA PANIKE

Čini se da je na svjetskom tržištu završio snažan rast cijena građevinskog materijala koji smo vidjeli ove godine (2021) (trend je zapravo započeo još od izbijanja pandemije, kad se poremetila svjetska trgovina nakon uvođenja lockdown-a).

Na domaće tržište svjetske cijene materijala prelijevaju se s većom ili manjom odgodom pa ćemo o „eksplozivnom rastu trošku gradnje“ u medijima vjerojatno još neko vrijeme slušati. No, bitno je da je na svjetskom tržištu došlo do zaustavljanja pa čak i ispuhivanja cijena određenih roba koje u znatnoj mjeri određuju trošak gradnje.

Primjerice, cijena drvene građe ranije je snažno uzletjela, u samo par mjeseci se udvostručila, no od svibnja (kada je dosegla povijesno najvišu razinu ikad) cijena je jednako brzo odnosno još brže – pala. Danas je cijena na 30 posto nižoj razini nego što je bila na početku godine, odnosno niža je čak i od razine na kojoj je bila prije izbijanja pandemije.

Cijena drvene građe se stabilizira

Cijena drvene građe se stabilizira

Zatim, željezna ruda: od svibnja 2020. do svibnja 2021. cijena je narasla oko 2 ipo puta. No, u zadnja 3-4 mjeseca cijena se totalno – ispuhala! Danas je na 44 posto nižoj razini nego je bila na početku godine, odnosno na približno istoj je razini kao i prije pandemije.

Cijena željezne rude pokazuje isti trend kao i drvene građe

Cijena željezne rude pokazuje isti trend kao i drvene građe

Cijena aluminija je pak gotovo pravocrtno rasla te se od svibnja 2020. do sredine listopada 2021. udvostručila. Aluminij je jedan od najviše „energy-intensive commodities“, a kako su cijene energije ove godine vrlo visoke, i njegova cijena je morala rasta. No, s obzirom da je cijena ugljena posljednjih tjedana znatno pala, tako je cijena aluminija prekinula ovaj pravocrtni rast i u posljednja 3 tjedna cijena mu je pala za četvrtinu.

Cijena aluminija je najsporije počela padati, razlog tome je što na nju utječu i cijene energenata koje su se tek od listopada 2021. smirile

Cijena aluminija je najsporije počela padati, razlog tome je što na nju utječu i cijene energenata koje su se tek od listopada 2021. smirile

Cijene sirove nafte i prirodnog plina pokazuju da imaju najveće vrijednosti u zadnjih godinu dana, no prema trenutnom stanju grafova, čini se da je rast zaustavljen.

Cijena prirodnog plina

Cijena prirodnog plina

Cijena sirove nafte

Cijena sirove nafte

Uglavnom, čini se da je prekinut odnosno preokrenut trend rasta cijena građ. materijala. Barem za sada, a vidjet ćemo u kojem će smjeru dalje.

Izvor: trading economics

Ovaj unos je objavljen u Zanimljivosti i označen s , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.