Nova recesija u SAD-u već 2023.?

Iako je gotovo nemoguće točno predvidjeti kada će biti nova recesija i kriza, prema nekim pokazateljima, u SAD-u bi se to moglo dogoditi već nagodinu, pa ostavljam ovo napisano da se mogu vratiti naknadno na temu:

IZVOR: https://arhivanalitika.hr/blog/baloni-baloni-sijecanjska-rupa-i-fed-pocetak-sredina-ili-kraj-cega/

FED je prvi put stegnuo u studenom kada je najavljen kraj programa otkupa obveznica za srpanj 2022., potom je dodatno stegnuo omču u prosincu pomaknuvši kraj programa otkupa obveznica prema kraju ožujka, da bi na treću stepenicu zakoračio na jučerašnjem sastanku najavom početka podizanja kamatnih stopa, „vrlo brzo“ (u ožujku). Iako se očekuje smirivanje inflacije u drugoj polovici godine, podrška FED-a gospodarskoj ekspanziji i životnom standardu zahtijeva brzo smirivanje inflacije iako su ekonomski izgledi neizvjesni. Uslijedila je ključna rečenica: postoji prostor za povećanje kamatnih stopa, a da to ne utječe negativno na tržište rada.

Naime, jasno je da FED može srušiti inflaciju tako da zaoštri monetarnu politiku snagom i brzinom koja će izazvati recesiju, no to svi žele izbjeći.

Drugim riječima, rastu kamate, a onda kao poslijedica rasta kamata će se usporavati gospodarska aktivnost, zapošljavanje pa i potrošnja i dolazi do stagnacije ili stagflacije (to ćemo još vidjeti kako će se održati).

Jučer na kraju dana terminski ugovori WTI prešli su 87 dolara. Taj magičan broj – cijena nafte – određuje i vrlo vjerojatno uvjetuje bi li sljedeća recesija u Americi mogla biti na pomolu već 2023. Jer, povijest poučava da kombinacija visoke cijene nafte i visokih kamatnih stopa ubrzo dovodi do recesije.

Za kraj – iako bi 2022. mogal biti godina oporavka, ili će barem tako izgledati, iduće godine će možda Amerika kihnuti, a Europa dobiti upalu pluća.

Ovaj unos je objavljen u Zanimljivosti i označen s , . Bookmarkirajte stalnu vezu.