Što je NFT, i zašto ih možemo smatrati piramidalnim shemama prevare

Unazad godinu dana, svako malo se pojavljuju članci o tome kako je NFT revolucija, i beskonačne se hvale, te stalno izlaze neke ogromne brojke.

Analogija NFT-u je vlasnički list za zemljište, a analogija blockchainu je gruntovnica. I u teoriji, ono što piše u gruntovnici je ispravno, i točno, no svi smo se do sada susretali sa pričama o manipulacijama i krivotvorinama u gruntovnici.

Vrlo pojednostavljeno:

NFT je u biti digitalna datoteka koja je jedinstvena i ne može se duplicirati, te je zapisana u blockchainu (ogromnu, nepromjenjivu bazu podataka).

Hipotetski, kada bi imali neku sliku na računalu, i kada ju nikada ne bi kopirali, i kada bi njena lokacija i svi podaci o njoj bili zapisani u nekoj bazi podataka i da je dokazivo da je jedinstvena, tada bi ta slika bila NFT. I upravo zbog svoje jedinstvenosti, imala bi nekakvu cijenu, moglo bi se trgovati sa njom.

NFT je prikazan pomalo misteriozno i kao način brzog bogaćenja. Već se tu treba upaliti crveni alarm, jer brzo bogaćenje obično znači da se mala skupina ljudi obogati na račun velike skupine, koja i dalje ostane siromašna.

Sve to podsjeća na piramidalnu shemu, i ovo je malo drugačija analiza od svih ostalih dostupnih tekstova o NFT-u

https://www.kulturpunkt.hr/content/nezamjenjiva-obmana
Vrijedi pročitati!

Ovaj unos je objavljen u Zanimljivosti i označen s . Bookmarkirajte stalnu vezu.